
Toto balenie je ekologické a je BEZ PLASTU!
Sáčok je vyrobený z bio-rozložiteľnej kompostovateľnej fólie na báze celulózy.
Goji z ekologického poľnohospodárstva, ručne zbierané v oblasti Delingha na Tibetskej náhornej plošine v prefektúre Qinghai.
Goji sú extra bohaté na antioxidanty – najmä karotenoidy ako zeaxantín (dominantný karotenoid v sietnici oka), suma všetkých karotenoidov je pôsobivá a unikátna. Obsahuje 5x viac zeaxnatínu a luteínu ako druhý najbohatší zdroj – kel (Brassica oleracea), a až 100 násobok obsahu týchto špecifických karotenoidov ako v mrkve. Vitamín A je prítomný vo forme provitamínov (beta-karoténu a beta-kryptoxantínu).
Goji sú tiež zdrojom vitamínu C aj E a aj ďaľších príbuzných špecifických antioxidantov, flavonoidov, špeciálnych polysacharidov, takisto minerálov ako železa, draslíka, fosforu, medi a mangánu.
Štúdie poukazujú najmä na benefity v oblasti zlepšenia imunity, neuroprotektívnu a protirakovinovú aktivitu, anti-age účinky, vplyv na zlepšenie zraku (najmä vďaka karotenoidom), sexuálne funkcie, hladinu cukru v krvi a tvorbu inzulínu atď.
Keďže obsahujú menej sacharidov ako iné sušené ovocie a viac vlákniny, sú považované za naozaj zdravý snack.
Goji sa v Číne sa tradične užívali na posilnenie tela, udržanie zdravia, predĺženie života, zlepšenie funkcie pečene a obličiek už pred 2000 rokmi. Samozrejme, jedli sa bežne, používali sa vo varení.
Keďže konvenčné goji sú štandardne ošetrované pesticídmi a herbicídmi, používajú sa chemické hnojivá a plody sú bežne sírené, je naozaj lepšie kupovať BIO kvalitu.
Bio Goji sú zárukou, že pri pestovaní neboli použité nebezpečné chemické pesticídy či hnojivá, a ani pri spracovaní neboli použité akékoľvek neekologické metódy či prostriedky. Takisto bio znamená skutočné rešpektovanie lokálneho ekosystému. Kúpou bio produktov prispievate k zachovaniu pôvodných ekosystémov a súčasne podporíte lokálne komunity.
Naše Bio Goji sú naozaj kvalitné, pestované vo vysokej nadmorskej výške – až 3200 mnm v oblasti Delingha pri jazere Kelu v autonómnej prefektúre Haixi Mongolia a Tibet na severozápade Číny. Práve vysoká nadmorská výška a klíma redukuje množstvo škodlivého hmyzu na minimum a tak sa vytvárajú ideálne podmienky na pestovanie v bio kvalite – bez pesticídov. Goji sú zbierané ručne, sušené však za stabilných a vysokohygienických podmienok v sušiarni, aby sa zaistila najvyššia kvalita a maximálny obsah nutirentov, a súčasne minimalizovala šanca kontaminácie hmyzom, plesňami a pod. (na rozdiel od sušenia na slnku, čo zaberá obvykle týždeň, stráca sa farba, klesajú antioxidanty aj iné nutrienty a materiál je často napádaný patogénmi).
Viac o Goji – v angličtine s poukázaním na konkrétne štúdie tu:
https://www.healthline.com/health/goji-berry-facts
Použitie: Jedzte ako bežné sušené ovocie – len tak ako snack, pridajte do jogurtu, kaše, muesli, polievky alebo ryže. Použite do smoothie, koláčov atď. Alebo aj zalejte horúcou vodou ako čaj, či pridajte do ľubovoľnej čajoviny.
Ideálna denná porcia je cca 10 - 30 g (alebo 1 - 2 hrste).
Skladujte v suchu a mimo priame slnečné žiarenie.